Acupunctuur

Ontstaan

Acupunctuur is een van de bekendste behandeltechnieken binnen de traditionele Chinese geneeswijze. Zo’n vierduizend jaar geleden ontstond de tekst die binnen de Chinese geneeswijze ook nu nog als verplichte studiekost geldt, de ‘Yellow Emperor’s Inner Classic’. Het geeft een interessant beeld van hoe groot de ‘medische’ kennis aan het Keizerlijke hof van de gele Keizer HuangTi, toen feitelijk al was. Met de ontwikkeling van deze kennis en ervaringen ontstond onder meer de toepassing van vele kruiden, warmte en koude en het gebruik van voorwerpen zoals naalden, voor de behandeling van ziekten en verwondingen.

Meridianen

Bij acupunctuur worden uiterst dunne, gesteriliseerde naalden voor eenmalig gebruik, doorgaans pijnloos, op nauwkeurig omschreven punten ingebracht. Hiermee wordt beoogd de gestagneerde of op een andere wijze verstoorde energiestroom te herstellen en daarmee klachten te verhelpen.

De lichaamsenergie circuleert via energiebanen, de zogenaamde meridianen, door het lichaam. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Deze meridianen vormen samen een complex netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven, De acupunctuurpunten liggen op de meridianen.

Erkend en veilig

De laatste eeuw is acupunctuur ook in het Westen uitgebreid bestudeerd en verder ontwikkeld tot een erkende, effectieve en veilige behandeltechniek. Doordat ook wetenschappelijk onderzoek regelmatig de positieve effecten van acupunctuur aantoont, neemt de acceptatie van deze Oosterse behandelwijze toe. Ook binnen de reguliere medische wetenschap en bij de zorgverzekeraars.

Acupunctuur bij kinderen

Ook voor klachten bij kinderen, kan gebruik gemaakt worden van acupunctuur. Vaak vinden kinderen acupunctuur eng, omdat ze bang zijn dat het prikken pijn zal doen. Men moet echter niet vergeten dat het hier niet om injectienaalden gaat (holle, dikke naalden, waar bijvoorbeeld iets doorheen gespoten moet worden), maar om hele dunne, buigzame naaldjes, die heel oppervlakkig worden ingebracht. Veel mensen zijn verbaasd dat het vaak juist helemaal geen pijn doet. Kinderen reageren doorgaans snel en gunstig op acupunctuur, zodat het zeker raadzaam kan zijn voor deze behandeling te kiezen. Als een kind het zelf echter niet wil, zal ik ook niet behandelen met acupunctuur. Het is naast acupunctuur ook mogelijk te behandelen met een laserpen, in dit geval maak ik dan geen gebruik van naalden.