kippensoep

De helende werking van kippensoep

Kippensoep of bouillon

Ongeacht uit welke cultuur je komt, verlang je als je ziek bent waarschijnlijk naar bouillon of kippensoep. Wat we als kind kregen werkte ook vaak troostend, maar er is ook zeker sprake van een bepaalde helende werking. Wat maakt dat kippensoep goed helpt bij verkoudheid? De Chinese Geneeskunde legt het uit vanuit deze voedingsoogpunten:

1. Beginfase: ui en gember

De ultieme basisondersteuning voor het immuunsysteem is heet water met witte ui en plakjes gember. Zowel lente-ui of sjalotjes als verse gember, worden binnen de Chinese geneeskunde gezien als kruiden, en zij veroorzaken lichte transpiratie en helpen zo ziektekiemen naar buiten te werken. Ze beschikken over antibacteriële eigenschappen en gember werkt ook ontstekingsremmend, koortswerend of -verlagend en pijn verlichtend. Deze eenvoudige combinatie van twee kruiden werkt het beste als u zich in de beginfase van een verkoudheid bevindt, omdat dit een niet-heftig werkend medicijn is.

2. Toevoeging: vitamine C

Voor een samengestelde mix van oosterse en westerse medicijnen zorgt het toevoegen van citroen voor vitamine C en smaak. Maar overdrijf het niet, slechts een schijfje of een klein kneepje is genoeg, omdat je de ziekteverwekker niet in het lichaam wilt laten samentrekken. De Chinese geneeskunde stelt immers dat voedingsmiddelen met een zure smaak helpen intrekken en conserveren, en dat is precies wat je niet wil als je een ziektekiem probeert ‘te verdrijven’.

Als je keel pijnlijk is, roer er dan een lepel honing van een lokale imker door. Het zal zowel je immuunsysteem versterken als de droogheid verzachten.

Als er eenmaal verkoudheid is ontstaan, heb je wat meer ondersteuning nodig. Verkoudheid kan dieper doordringen in het lichaam als deze niet wordt behandeld en/of als er geen extra voedende maatregelen worden getroffen. Dit kan o.a. met kruidenformules.

3. Toevoeging: kip en bouillon

Als we kip en bouillon, oftewel kippensoep getrokken van vlees én botten, aan de mix toevoegen, maken we het meer voedzaam in plaats van alleen te richten op verdrijven van de ziektekiemen. De spijsvertering – Chinees gezien onder meer geregeld door de Milt en de Maag – zorgt voor de omzetting van voedsel naar energie. Daarbij is het van groot belang dat de voeding zoveel mogelijk warm en vochtig wordt genuttigd. De spijsvertering verloopt dan het best. Koude en zoete voedingsmiddelen vormen een zware belasting voor het lichaam, terwijl dat lichaam juist nu verzwakt is door de binnengedrongen ziektekiemen.

4. Energetische temperaturen

De Chinese geneeskunde classificeert voedingsmiddelen op basis van een waarde die we ‘energetische temperatuur’ noemen. Dat is niet hetzelfde als een feitelijke temperatuur, zoals de kou van een ijsje of de warmte van koffie. Bepaalde vleessoorten zijn bijvoorbeeld ‘energetisch warm’ (kip) of zelfs ‘heet’ (lamsvlees), ook als ze niet feitelijk warm zijn gemaakt. Veel vruchten zijn weer ‘energetisch koud’ (sinaasappel, mandarijn, kiwi, citroen), ook als deze warm worden gemaakt. De Chinese geneeskunde gebruikt de ‘energetische temperatuur’ van voedingsmiddelen, om klachten tegenovergesteld te behandelen, d.w.z. met ‘energetisch warm voedsel’ behandelt men klachten die door teveel koude zijn ontstaan.

Kippensoep of bouillon bezit extra veel voedingswaarde, omdat het energetisch verwarmend werkt, veel vocht bevat en warm wordt geserveerd. Warm, omdat we weten dat het energie  kost om (koud) voedsel te verteren en we onze energie juist willen sparen wanneer ons lichaam hard werkt aan herstel.

Het allerbest zou je de soep pas tijdens de herstelperiode, als dus de ziekte over de acute fase heen is, nuttigen, omdat je met het nuttigen van een versterkende kippensoep/ bouillon tijdens de acute fase, ook de ziekte als het ware voedt. Overigens heb je tijdens de acute fase doorgaans toch al geen zin in soep of bouillon.

Vega opties

Als je vegetariër of veganist bent, kun je een groentebouillon maken en het vlees overslaan. De sleutel is om warm, licht verteerbaar voedsel te consumeren, met een lichte portie zout en eiwitten, op het moment dat het lichaam slechts energie heeft voor kleine maaltijden. Maar eigenlijk is er niet echt een goede vega-vervanger voor échte kippensoep.