gojibessen

Gojibessen tinctuur maken

Goijbessen

De bessen van deze plant worden tegenwoordig verkocht als ‘superfood’ omdat ze veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten. Gojibessen worden in China veel gebruikt in thee (Ba Bao Cha), rijstpap, vegetarische gerechten, kruidendiëten en in het Westen door de granola. Daarnaast wordt het ook vaak verwerkt in kruidenformules om disbalans te herstellen.

Zelf gebruik ik gojibessen vaak wanneer het nodig is om bloed goed op te bouwen, bij vermoeidheid, slecht inslapen, interne onrust welke kan zijn ontstaan door een tekort van stoffen in het bloed. maar ook als vervanger in een kruiden formule wanneer iemand vegetarisch/veganistisch eet en om die reden geen dierlijke producten in de kruidenformule wilt.

Het is een kruid dat het bloed van met name de lever goed kan versterken en de nierfunctie kan ondersteunen. Maar het helpt ook bij klachten van de ogen, zoals droge of vermoeide ogen.  


Notitie vooraf

Een paar druppels van deze zelfgemaakte tinctuur in je thee of warme gerechten zoals kippensoep voegt veel gezonde stoffen toe! Belangrijk is dat je niet overdoseert, max. 10 druppels per dag.

 

Tinctuur maken

Benodigdheden:

  • Gedroogde gojibessen (bij voorkeur biologisch, i.v.m. evt. bestrijdingsmiddelen), in stukjes gesneden/gekneusd
  • alcohol (bij voorkeur wodka of brandewijn)*
  • glazen schone pot met deksel (in kokend water met een beetje soda maak je je pot goed schoon)
  • zeef of filter
  • donkere fles voor opslag
  • label

 

Doen:

  • Vul de glazen pot voor 1/3 met de gekneusde/gesneden gojibessen. Het kneuzen of snijden van de bessen is belangrijk omdat dan de stoffen dan goed uit de bes getrokken kunnen worden.
  • Giet voldoende alcohol over de kruiden totdat ze volledig bedekt zijn.
  • Sluit nu de pot goed af en hang er een kaartje aan met wat er in de pot zit en de datum van maken en wanneer het klaar is.
  • Laat het mengsel 6-8 weken op een koele, donkere plaats staan.
  • Belangrijk is om twee keer per week de pot even om te schudden om het proces van extractie te bevorderen.

 

Na periode trekken:

  • Als de extractieperiode voorbij is, is je tinctuur klaar om te zeven.
  •  Open de pot en giet je de vloeistof met bessen (of andere) kruiden door een zeefdoek of fijne zeef.
  • Als de vloeistof goed gezeefd is, kan je deze in een fles of verschillende kleine (donkere) flesjes doen en is de tinctuur klaar voor gebruik.
  • Volgens de houdbaarheidswet zijn tincturen een jaar te gebruiken.

 

Wil je liever een tinctuur met andere grondstof maken? Dat kan!

  • Laat gedroogde blad kruiden een periode van 4 -6 weken trekken 
  • Laat gedroogde bessen een periode van 6-8 weken trekken
  • laat gedroogde wortel kruiden een periode van 6-8 weken trekken.

 

*Over de alcohol

  • Alcoholgehalte: Kies voor alcohol met een hoog percentage, het beste kan je kiezen voor een percentage vanaf 40% -tot 60%. Dit zorgt ervoor dat de alcohol voldoende kracht heeft om de actieve bestanddelen van de kruiden te extraheren.
  • Soort alcohol: Kies bij voorkeur een pure en niet geparfumeerde alcohol, zoals wodka, pure graanalcohol of brandewijn. Bij voorkeur van een merk wat je kent en waarvan je weet dat het een goede kwaliteit is. Let er ook op dat de alcohol geschikt moet zijn voor consumptie!
    Kies liever geen alcoholsoorten waaraan een smaak, geur of kleur is toegevoegd omdat dit de kwaliteit en kracht van de tinctuur kan beïnvloeden. 
  • Allergieën: wanneer je een alcohol kiest en de tinctuur geschikt moet zijn voor mensen met een glutenallergie dan is het belangrijk hier ook op te letten.

 

Hoe gebruik je een tinctuur?

Een zelfgemaakte gojibessen tinctuur is bedoeld voor inwendig gebruik, als aanvulling op de voeding. Gebruik daarom nooit een hogere dosering dan 10 druppels per dag. 

Tincturen kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden, intern en extern. Meestal worden ze verdund in water, limonade of sap. De dosering varieert afhankelijk van het kruid en het gewenste effect. Voor de mensen die niet bekend zijn met het medisch gebruik van tincturen, adviseer ik altijd een lage dosering van enkele druppels aan te houden.

Let op! Een tinctuur is een medisch middel en dus ook als zodanig worden ingezet. Raadpleeg bij twijfel altijd een natuurgeneeskundige, herborist, apotheker of (huis)arts voor specifieke doseringsinstructies.