Kruiden

De Chinese kruidengeneeswijze (fytotherapie) is het belangrijkste onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze. De kruiden zelf worden al duizenden jaren met succes toegepast. In China wordt ongeveer 70% van alle aandoeningen met Chinese kruiden behandeld. 20% wordt behandeld met acupunctuur en de resterende 10% met bewegingsleer (tuina, taijichuan en qigong). Chinese kruiden zijn van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong en hebben in principe geen ongewenste bijwerkingen. Van elk kruid zijn de medicinale effecten, dosering, voorschriften en contra-indicaties bekend. Veel Chinese kruiden zijn ook in het Westen erg bekend.

Formules

De Chinese kruidengeneeswijze gebruikt zelden één kruid afzonderlijk. Hierdoor zouden namelijk grote hoeveelheden van dat kruid gebruikt moeten worden, terwijl dat bij sommige kruiden – als gevolg van de sterke werking – ongewenste effecten zou kunnen geven. De traditionele Chinese kruidengeneeswijze gebruikt veeleer kruidencombinaties, waarbij kleine hoeveelheden van meerdere kruiden zodanig worden gecombineerd, dat hun werkingen elkaar versterken. Door deze kruidencombinaties is het mogelijk om voor elke patiënt een eigen, specifieke formule samen te stellen.

Kruiden voor kinderen

Ook voor klachten bij kinderen, kan gebruik gemaakt worden van kruidenformules. Naast acupunctuur is het ook mogelijk te behandelen met acupressuur en de laserpennen.

Kinderen reageren vaak snel en gunstig op acupunctuur en kruiden, zodat het zeker raadzaam kan zijn voor deze behandelingen te kiezen.