Moxatherapie bij stuitligging

In Nederland worden ongeveer 200.000 baby’s per jaar geboren. Vlak voor de bevalling liggen ongeveer 7000 daarvan in een stuitligging. In sommige gevallen probeert de verloskundige of gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Dit kan voor de moeder erg onaangenaam en belastend zijn. In bepaalde gevallen wordt voor een keizersnede gekozen, soms voor een stuitbevalling. Als de baby in stuitligging ligt, is moxatherapie een eenvoudige en veilige manier om het draaien te stimuleren. Belangrijk hierbij is niet te wachten tot het laatste moment maar bij voorkeur de behandeling te beginnen rond de 33e-34e week.

Na een intakegesprek krijgt u een eerste behandeling. Aansluitend gaat u met moxasticks en instructies naar huis waar u de moxatherapie ongeveer 10 dagen zelfstandig kunt voortzetten. Tijdens de consulten bij de verloskundige of gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd.

Moxatherapie kan ook worden toegepast in andere situaties waarin er sprake is van een minder optimale positie. In dat geval kan de therapie ook nog in een later stadium van de zwangerschap worden toegepast.

Vaak kan volstaan worden met een enkele behandeling en kunnen de aanstaande ouders, na instructie, de moxatherapie thuis zelfstandig voortzetten.

Wat is moxatherapie

Moxa is samengeperst bijvoetskruid. Dit kruid wordt in losse vorm gebruikt, op de acupunctuurnaald gezet, of in de vorm van sticks. Tijdens de behandeling wordt het kruid verwarmd, wat een zeer intensieve warmtestraling geeft. Bij de behandeling van stuitligging wordt het punt Zhi Yin (op de voet bij de kleine teen) gestimuleerd d.m.v. de warmtestraling van de moxastick. De werking van de moxa kan als volgt worden verklaard. Naarmate de bevalling dichterbij komt is er steeds meer activerende energie nodig voor de baby om te draaien, goed in te dalen en voor de intensieve activiteit van de bevalling zelf. Door de warmte van de moxastick op dit specifieke punt op de teen, wordt de bewegelijkheid van de baby gestimuleerd, waardoor de kans op draaien en indalen toe gaat nemen.