Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt vaak ook wel ochtendmisselijkheid genoemd, ondanks het feit dat de misselijkheid op elk moment van de dag of nacht kan voorkomen, of in ernstigere gevallen de gehele dag door. Het wordt ook wel vergeleken met het nare gevoel van een constante of langdurige voedselvergiftiging.
Over het algemeen wordt de misselijkheid ervaren tussen de zes en zestien weken, met de meest intense periode tussen de acht en twaalf weken. Helaas kan het ook voorkomen dat de misselijkheid de gehele zwangerschap tot aan de bevalling aanhoudt. Doorgaans gaat men er vanuit dat de misselijkheid het gevolg is van de verheviging van de hormooncirculatie. Stress en vermoeidheid dragen hier ook aan bij.

Het is begrijpelijk dat veel vrouwen weerstand voelen tegen het gebruik van medicijnen in de eerste stadia van de zwangerschap. De misselijkheid, het braken en boeren, worden vaak gezien als onvermijdelijke facetten van het zwanger zijn. De aanhoudende misselijkheid vormt echter vaak een belemmering voor het dagelijks functioneren en kan zelfs leiden tot ziekteverzuim op het werk. Soms is het onvermijdelijk extra (kinder)hulp in het gezin in te schakelen.

De traditionele Chinese geneeswijze beschrijft de verstoring van de natuurlijke stroming van Qi in het lichaam, tijdens het vroege stadium van de zwangerschap, als een aanpassing van het lichaam op het zwangerschapsproces.
Het doel van de behandeling met bijvoorbeeld acupunctuur, is om de verstoorde stroming van Qi te corrigeren. Hieruit volgt herstel van de balans, waardoor de misselijkheid vermindert of verdwijnt. Daarnaast zullen vermoeidheid en stress afnemen en de energie verbeteren.

Het effect van acupunctuur bij de behandeling van misselijkheid, wordt erkend binnen de Westerse geneeskunde. De veiligheid en het effect van acupunctuur in deze behandelingen, is wetenschappelijk aangetoond (o.a. onderzoek door C.Smith, Adelaide, 2002).